RECEPTY
Zázvorový sirup
- 1 malá čerstvá hlíza zázvoru (asi 30 g)
- 1/2 l vody
- 1-2 polévkové lžíce medu
Zázvor oloupeme, najemno nasekáme, přivedeme k varu v 0,5 l vody a 10 minut vaříme na mírném ohni. Přecedíme, trochu zchladíme, přidáme med a několikrát denně užíváme vlažné po čajové lžičce.
Med a maso
Karbanátky s medem
- 700 g mletého hovězího masa
- 30 g housky
- 2 vejce
- 2 středně velké cibule
- 3 polévkové lžíce Dijonské hořčice
- 3 polévkové lžíce medu
- Sůl, pepř a další koření dle chuti
Hmotu smícháme a vytvoříme karbanátky. Lze je usmažit na oleji/sádle, případně upéci v troubě při 180° C.
Marinovaná vepřová žebra
- 600 g vepřových žeber (lze použít i jiné maso, např. krkovici)
- Jedna malá cibule
- 1 polévková lžíce oleje
- 1 polévková lžíce vinného octu
- 1 polévková lžíce sojové omáčky
- 1 polévková lžíce medu
Pro marinádu:
- 2 polévkové lžíce medu
- 2 polévkové lžíce medu
- 2 polévkové lžíce sojové omáčky
- 2 polévkové lžíce červeného vína
- 1 polévková lžíce ústřičné omáčky
- Koření dle chuti (sůl a pepř)
- 1 čajová lžička sezamového oleje
Marinádu připravíme smícháním výše uvedených surovin. Marinujeme > 2 hodiny. Z ostatních surovin připravíme
smícháním za tepla omáčku. Vepřové maso grilujeme.
Medová omáčka pro kuřecí maso
- 240 ml suchého bílého vína
- 4 polévkové lžíce sojové omáčky
- 100 g medu
- 2 stroužky česneku
- Sůl pepř
- Mouka
Česnek utřeme se solí, všechny suroviny smícháme. Mouku přidáváme pro zahuštění marinády (neměla by být příliš tekutá). Vaříme cca 2 minuty, podáváme s pečeným kuřetem